"Heb respect voor de cultuurhistorie van Oldenzaal". Dat was de oproep van GroenLinks aan de andere partijen tijdens de behandeling van de nieuwbouwplannen bij de Villa Rozenhof. "De Villa Rozenhof maakt integraal onderdeel uit van de textielgeschiedenis van Oldenzaal", zegt fractievoorzitter Sandor Löwik. "Nieuwbouw bij de Villa is eeuwig zonde".

De oproep van GroenLinks lijkt noodzakelijk. Alle andere politieke partijen lijken economische overwegingen zwaarder te laten wegen, of stellen zelfs dat de Villa (gelegen aan de Prins Bernardstraat) geen cultuurhistorische betekenis heeft. Dat is onbegrijpelijk volgens Löwik. "De Villa Rozenhof is gebouwd in opdracht van de familie Gelderman als onderdeel van het Geldermancomplex, en past in het rijtje met Villa De Hulst, Villa Eik en Dal en Villa Scholtenhaer. Cultuurhistorische betekenis is niet in geld uit te drukken, maar is daarmee wel zeker waardevol".

GroenLinks vraagt dus extra aandacht vragen voor het behoud van cultuurhistorische gebouwen in Oldenzaal. "De Villa staat nu achter een hoge groene haag en is daarom niet goed zichtbaar. Het zou dus kunnen zijn dat als de nieuwbouw doorgaat, veel Oldenzalers zich plotseling vertwijfeld afvragen hoe de gemeente zoiets heeft kunnen toestaan. Dat proberen we met onze oproep te voorkomen", aldus Löwik. De gemeenteraad beslist op 29 juni of volgende stappen mogen worden gezet om nieuwbouw mogelijk te maken.