Een duurzame toekomst vraagt om een nieuwe benadering. Bovendien biedt duurzaamheid in tijden van economische crisis juist kansen voor innovatie en kostenbesparingen. Nu is het de hoogste tijd voor anders denken: duurzaamheid loont!
Wat we bereikt hebben als GroenLinks fractie
- Bij begrotingsbehandeling dient de GroenLinks-fractie (met andere partijen) een motie in om haast te maken met verduurzaming vastgoed (november 2015)
- Naar aanleiding van vragen van de GroenLinks fractie zegt de wethouder toe om de CO2 voetafdruk van de gemeente in kaart te brengen (november 2015)
- GroenLinks deelt biologische waxinelichtjes uit om aandacht te vragen voor de Nacht van de Nacht (2014). Lees hier het artikel in TC Tubantia.
- Naar aanleiding van schriftelijke vragen van GroenLinks doet de gemeente mee aan de Nacht van de Nacht 2014 (19 juni 2014) en de jaren erna.
- Op aandringen van GroenLinks zegt de wethouder toe aanvullende regels op te stellen voor duurzaam bouwen in bestemmingsplan Bisschop Balderikstraat (26 mei 2014)
- GroenLinks neemt initiatief tot Eerste Oldenzaalse Duurzaamheidsprijs en reikt deze uit (10 oktober 2014). In 2015 wordt de prijs geadopteerd door Stichting Duurzaam Oldenzaal en voortgezet. Lees hier het artikel in TC Tubantia.
- Tijdens de behandeling van de Toekomstvisie Duurzaamheid (14 december 2015) heeft GroenLinks gepleit voor 'groene leges', waardoor particulieren minder leges betalen bij een nieuwe duurzame woning. Dit voorstel is overgenomen en per 1 januari 2017 ingevoerd. Lees hier het artikel in TC Tubantia.
- De GroenLinks fractie doet mee aan de actie '100 dagen zonder afval' (maart 2016)
Wat het college met GroenLinks-wethouder heeft bereikt
- Gemeentelijk vastgoed wordt voor 70.000 euro verduurzaamd in 2014, met name door isolatie, installatie-aanpassingen en andere verlichting.
- Er wordt 470.000 euro geinvesteerd in zonnepanelen op gemeentehuis en gemeentwerf (juni 2016)
- Gemeente is aangemeld voor de Lokale Duurzaamheidsmeter en het college rapport jaarlijks de voortgang.
- Milieu-educatie op scholen is gestart onder Tetem. Bekijk hier het artikel in TC Tubantia.
- Het moestuineninitiatief De Triangel in de Graven Es wordt financieel ondersteund (augustus 2015). Lees hier het artikel in TC Tubantia.
- Bewoners en kinderen praten actief mee bij speelbeleid (januari 2015). Zie hier voor het artikel in TC Tubantia)
- "De gemeente koopt in 2016 100% duurzaam en maatschappelijk verantwoord in" is opgenomen in Toekomstvisie Duurzaam Oldenzaal 2025. (november 2015)
- Gemeente gebruikt methode ‘Aardevol’ om bij infraprojecten materialen slim te hergebruiken
- Invoering van kunststofcontainer per maart 2016.
- Inrichting van milieupleintjes, mede als voorloper op omgekeerd inzamelen (november 2015). Voor artikel in TC Tubantia klik hier)
- Raad heeft ingestemd met invoering van Diftar (betalen per leging van container) per 1 januari 2017 (in juni 2015) met als ambitie om op termijn over te gaan op omgekeerd inzamelen.
- "Stimuleren van het delen met anderen in plaats van nieuw kopen" en "Stimuleren van hergebruik en recycling" zijn speerpunten in Toekomstvisie Duurzaam Oldenzaal 2025. (november 2015)
- Oprichten van de Stichting Duurzaam Oldenzaal om duurzame initiatieven te ondersteunen.
- Ondersteuning van het opleiden en begeleiden van energiecoaches en wooncoaches, om inwoners te helpen met energiebesparing.
- Ondersteuning van het project Oldenzaal Energieke Regio om bedrijven te stimuleren om duurzame maatregelen te nemen. Bekijk TC Tubantia artikel hier.
- Voortzetting Oldenzaals Energieloket, voor advies aan particulieren en ondernemers.
- Invoering groene leges voor particuliere woningbouw. Kijk voor artikel in TC Tubantia hier.