Tijdens de raadsvergadering van 15 december 2014 werd de Participatiewet besproken. Lees hieronder de bijdrage van GroenLinks Oldenzaal

GroenLinks is altijd een voorstander geweest van het uitgaan van de kracht van het individu. Zoals ook al in ons verkiezingsprogramma stond; “Wij kijken naar mogelijkheden en talenten in plaats van beperkingen”. GroenLinks is dan ook een voorstander van een omslag die tot doel heeft iedereen met een arbeidsvermogen naar werk toe te begeleiden, en te participeren in de samenleving naar vermogen.

 

GroenLinks is zich er van bewust dat de Participatiewet voor een groot deel bepaald wordt door landelijke wet- en regelgeving. De verordeningen ingevolge de Participatiewet zijn waar mogelijk regionaal afgestemd. Er is in deze verordeningen dus enigszins ruimte voor  eigen lokale en/of regionale invulling. GroenLinks kan met het voorstel van het college en de verordeningen instemmen maar heeft echter wel een groot bezwaar tegen één van deze regionale invullingen. Dit betreft de Beleidsregel verlaging uitkering in verband woonsituatie en schoolverlaterDe fractie van GroenLinks heeft hier ook technische vragen over gesteld. 

 

In de wettekst staat dat het college kan kiezen voor een extra verlaging van de uitkering. Voor thuiswonende schoolverlaters komt dit neer op een extra korting van 30 % en voor uitwonende schoolverlaters zelfs 50%.  Deze percentages  staan echter niet vermeldt in de wettekst. Wij willen de wethouder nogmaals vragen waarom voor deze percentages gekozen is.

 

Voor GroenLinks is de bijstandsuitkering een sociaal vangnet voor mensen die geen andere bron van inkomsten hebben. Dit sociale vangnet is geen tegemoetkoming in de kosten, maar een bedrag dat een bestaansminimum garandeert. Dit sociale minimum houdt door de kostendelersnorm al rekening met gedeelde kosten in een gezamenlijk huishouden. Extra korting is volgens ons dan ook buitenproportioneel. GroenLinks vindt dat jvan mensen mag verwachten dat ze hun best doen om aan werk te komen en waarbij werk boven uitkering gaat.

 

Een van de belangrijkste aspecten  voor het vinden van een baan is wel scholing en een diploma. Het  biedt  grotere kansen op de arbeidsmarkt ten opzichte van mensen zonder een diploma. In de beleidsegel staat dat voor deze extra korting is gekozen, om de pas afgestuurde student te prikkelen richting de arbeidsmarkt. GroenLinks vindt dit een rare beredenering. Het komt bij ons over alsof een pas afgestuurde student geen enkele moeite wil doen een baan te zoeken en hierdoor al per direct voor gestraft dient te worden. GroenLinks gaat uit van een positieve benadering in het motiveren van mensen in plaats van een negatieve benadering op basis van straffen.

 

Een ander argument wat genoemd wordt voor deze extra korting is dat de bijstandsuitkering op deze manier niet hoger is dan de studiefinanciering die de student ontving tijdens zijn studie. De kosten voor het levensonderhoud, na het behalen van een diploma, zullen afnemen. De fractie van GroenLinks betwijfeld dat en vraagt zich ook af of er ook gekeken wordt of de student een lening moest aanvragen om zijn studie te kunnen betalen.

 

Zoals eerder aangegeven zullen wij het voorstel en de verordeningen steunen maar willen wij wel aangeven grote bezwaren te houden met de opgelegde korting zoals verwoord in Beleidsregel verlaging uitkering in verband woonsituatie en schoolverlater