Tijdens de raadsvergadering van 19 februari 2018 heeft GroenLinks een motie ingediend om een Regenboogstad te worden. Hiermee willen we aandacht vragen voor grotere sociale acceptatie en veiligheid voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, bi-seksuelen en transgenders (LHBT). "Hoewel Nederland bekend staat als een voorloper op het gebied van emancipatie van homo's en transgenders, blijkt er in de praktijk nog veel intolerantie en discriminatie te zijn tegen LHBT-ers. Dat gebeurt op straat, school of werk. Het meest gehoorde scheldwoord op schoolpleinen is nog steeds 'homo'. Ook op sportclubs durven jongeren niet voor hun seksuele geaardheid uit te komen", aldus fractievoorzitter Sandor Löwik. 

De motie riep op om te komen tot een plan van aanpak voor sociale acceptatie van LHBT-ers, waarbij de gemeente een voorbeeldfunctie moet vervullen. De motie is helaas door geen enkele partij ondersteund. Wel heeft wethouder Rob Christenhusz aan GroenLinks een regenboogvlag aangeboden (zie foto).

Voor GroenLinks hoort iedereen erbij en moet iedereen zich veilig en thuis kunnen voelen in Oldenzaal. We zijn allemaal op onze eigen manier uniek en dat verdient ieders respect. Een veilige en prettige samenleving ontstaat alleen als we verdraagzaam zijn. We mogen niet discrimineren op geslacht, afkomst, geloof, seksuele geaardheid, lichamelijke of geestelijke beperking.

In Nederland is zo'n 6 procent van de bevolking een LHBT-er, ofwel een lesbische vrouw, een homoseksuele man, een bi-seksueel of een transgender. Voor Oldenzaal zou dat neerkomen op bijna 2.000 inwoners.

Daarom vragen we aandacht voor grotere sociale acceptatie en veiligheid voor LHBT-ers. De gemeente moet daarin het goede voorbeeld tonen. Dat betekent een actief beleid om LHBT-ers thuis en veilig te laten voelen in Oldenzaal. Belangrijk is dat dit beleid samen wordt ontwikkeld met Artikel 1 Overijssel, het COC, en instellingen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, zorg en welzijn.

Daarnaast betekent dit ook actieve steun aan acceptatie van LHBT-ers, door een Regenboogstad te worden. Wat GroenLinks betreft kan dit door een duidelijke uiting in de openbare ruimte, zoals een Regenboog Zebrapad op een prominente plaats. Steden als Zutphen, Utrecht, Groningen en Zwolle hebben reeds zo'n zebrapad. Daarnaast kan de gemeente de regenboogvlag hijsen als teken van solidariteit aan LHBT-ers op bv Coming-Out