GroenLinks Oldenzaal heeft als enige partij in de Oldenzaalse raad tegen de woningbouw op landgoed De Hulst en de Oldenzaalse stuwwal gestemd. Lees hieronder onze bijdrage in de raad.
Bijdrage voor De Hulst
Voorzitter,
Vandaag ligt het gewijzigd bestemmingsplan De Hulst voor. Het instemmen met dit bestemmingsplan voor dit voor Oldenzaal zo belangrijke cultuurhistorische landgoed is wat GroenLinks betreft een historische blunder. Het betekent dat we woningbouw gaan toestaan in de Oldenzaalse Stuwwal. Een gebied dat onderdeel uitmaakt van de Natura 2000 gebieden en de Ecologische Hoofdstruktuur. Landgoed De Hulst zou dit natuurgebied kunnen versterken, maar wat is het voornemen? We gaan het gebied juist verzwakken. We ruilen zonder met de ogen te knipperen ecologie in voor economie. We verkiezen herrie boven hertjes. Want dat is wat er gebeurt.
Er komen maximaal acht woningen in een rijtje of in een hofje. En je kunt de kopers niet vragen om altijd stil te zijn. Ik woon zelf in een leuk rijtje op de Graven Es en ik weet dus wat het betekent: spelende kinderen, verjaardagen, buurtfeesten, barbecues op zwoele zomeravonden, tot laat in de nacht, en al het andere dat bij het leven hoort. En dat gebeurt, en dat is logisch en terecht. Maar beste mensen, toch niet in de Oldenzaalse Stuwwal?
En natuurlijk zijn er mensen, wellicht ook hier in de raad, die denken: daar heb je GroenLinks met hun groene idealen. Die hebben geen oog voor de economische realiteit. Nou laat ik u dan het volgende vertellen over de economische realiteit:
Ten eerste, De Hulst maakt deel uit van een pilot van Rood voor Groen. Woningbouw (rood) moet de inkomsten genereren voor het onderhoud van groen. In deze pilot deden drie projectenmee: De Hulst in Oldenzaal, Den Alerdinck in Raalte en de Groote Scheere in Hardenberg. Navraag bij de Provincie leert dat deze pilot feitelijk een mislukking is. Op de drie landgoederen is nagenoeg nog geen rood gerealiseerd, in 6 jaar tijd! Tegelijkertijd is er wel geinvesteerd in nieuwe aanleg en onderhoud van groen. Met dat laatste zijn we natuurlijk hartstikke blij. Maar het betekent ook dat er dus blijkbaar andere financiele middelen zijn om het groen van een landgoed in stand te houden. Dat is de economische realiteit. Kan het zijn dat het idee van Rood voor Groen achterhaald is?
Ten tweede, de tijden zijn veranderd. Bij de Hulst moet het geld uit het rood opgebracht worden uit de erfpacht van ca. 10.000 euro per woning. Dat is zo’n 800 euro per maand om in een rijtjeshuis op een landgoed te mogen wonen. Dat is exclusief hypotheeklasten, gas, water, electra enzovoort. Gezien de huidige woningmarkt en de moeite die Oldenzaal heeft om bouwkavels te verkopen, is dat economische realiteit? Kan het zijn dat het idee van Rood voor Groen achterhaald is?
Ten derde, een argument van de voorstanders is: ja maar nu wordt het landgoed opengesteld voor Oldenzalers. Wat GroenLinks betreft weegt dit niet op tegen de inbreuk die woningbouw maakt op dit kwetsbare natuurgebied. Laat het productiebos fijn voor planten en dieren. Het is meer dan uitstekend om natuur te hebben waar mensen niet kunnen of mogen komen. Sterker nog, dat zou er nog veel meer moeten zijn.
Kortom, we vragen de raad om geen historische blunder te begaan om woningbouw toe te staan op landgoed De Hulst. De ideeen van de pilot Rood voor Groen stammen van voor de economische crisis. Het idee van Rood voor Groen is mislukt en achterhaald, ook in de economische realiteit. Beste fracties, neem een wijs besluit en bedenk: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Stem dus, net als GroenLinks, niet in met dit bestemmingsplan.