Tijdens de raadsvergadering van 9 november 2015 is de begroting voor 2016 behandeld. GroenLinks Oldenzaal heeft gepleit voor een basisinkomen, duurzaamheid en 'ruim baan voor de fiets'. Lees de bijdrage van fractievoorzitter Sandor Löwik hieronder.
Tijdens de raadsvergadering van 9 november 2015 is de begroting voor 2016 behandeld. GroenLinks Oldenzaal heeft gepleit voor een basisinkomen, duurzaamheid en 'ruim baan voor de fiets'. Lees de bijdrage van fractievoorzitter Sandor Löwik hieronder.
Voorzitter,
Voor ons ligt een begroting waar Oldenzaal trots op kan zijn. Geen extra bezuinigingen, geen lastenverzwaringen voor burgers, maar wel investeringen in groen en sociaal, alsook een sluitende begroting voor de komende jaren. Goed beschouwd, zou het een GroenLinks begroting kunnen zijn, en dat is het natuurlijk ook, samen met WG en CDA.
Duurzaamheid en milieu
Zoals u weet staat GroenLinks voor groen en sociaal. Dus laat ik beginnen met duurzaamheid en milieu. Dit college is pas anderhalf jaar bezig en nu zien we al grote ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Grote complimenten voor het college en de ambtenaren. Zomaar een aantal voorbeelden: per 1 januari 2016 wordt een verpakkingscontainer ingevoerd, en in 2017 volgt diftar als opmaat naar omgekeerd inzamelen.
Om maatschappelijk draagvlak voor duurzaamheid te creëren zijn verschillende werkgroepen opgericht, die verder zullen gaan in de Stichting Duurzaam Oldenzaal om duurzame initiatieven te stimuleren. We kunnen dan ook van harte instemmen met de extra 50.000 euro voor 2016 om dit verder mogelijk te maken.
Verder: het gemeentelijk vastgoed wordt verduurzaamd! In het gemeentehuis wordt afval apart ingezameld. Het openbaar groen wordt de komende jaren omgevormd met onderhoudsvriendelijk planten en struiken, die ook nog de biodiversiteit vergroten. Daarmee laten we zien dat duurzaamheid echt loont.
Op de duurzaamheidsmeter zijn we al gestegen van plaats 102 naar 85 (dit voorjaar). We zijn goed op weg om in de top 25 van duurzaamste gemeenten te komen!
Maar wat GroenLinks betreft moet er nog een schepje bovenop. Want we zijn er nog lang niet. We kunnen dan ook van harte instemmen met de gezamenlijke moties van de raad om meer zichtbare duurzaamheidsmaatregelen te nemen, zoals zonnepanelen op het gemeentehuis. Ook de motie over het aanbieden van een soort gemeentelijke duurzaamheidslening kan inwoners van Oldenzaal net dat duwtje geven om te investeren in de toekomst.
Oldenzaalse CO2 voetafdruk
Wat volgens GroenLinks ook nodig is, is een beter besef bij inwoners, bedrijven en de gemeente over onze taakstelling voor 2020. Dat is 25% minder CO2 uitstoot in 2020 ten opzichte van 1990. Om duidelijk te maken waar we als Oldenzaal staan, moeten we inzicht hebben in onze CO2 voetafdruk. Als we monitoren hoeveel stroom en gas we in Oldenzaal verbruiken, kunnen we niet alleen nut en noodzaak van energiebesparing duidelijk maken, maar ook laten zien wat duurzaamheidsmaatregelen opleveren.
In het kader van verlaging van het CO2 gehalte in de lucht, maar ook in het voorkomen van hittestress op warme dagen, spelen bomen en planten een belangrijke rol. Daarom pleiten we als GroenLinks ook voor meer bomen in de binnenstad, waarmee ook de aantrekkelijkheid van onze mooie stad verder toeneemt. We vragen het college hier extra aandacht voor te hebben bij nieuwe projecten, zoals rondom de Vijfhoek en de Stadstuinen. Wat GroenLinks betreft mogen we daarvoor best wat parkeerplaatsen in de binnenstad opofferen.
Ruim baan voor de fiets
Duurzaamheid en mobiliteit kun je niet los van elkaar zien. Daarom wil GroenLinks voor 2016 extra aandacht vragen voor de fiets. Fietsen is goed voor de gezondheid en het milieu. Gelukkig neemt het fietsgebruik al jaren gestaag toe, onder andere door de elektrische fiets. Maar dat betekent ook dat we de infrastructuur daarvoor moeten aanpassen. In het Mobiliteitsplan 2012-2018 en in de Struktuurvisie staan fietsstraten genoemd als een snelle en veilige verbinding tussen de wijken en het stadscentrum. Wat GroenLinks betreft komt de Ootmarsumsestraat als eerste in aanmerking voor deze omvorming tot fietsstraat waar gemotoriseerd verkeer te gast is. Als de voorbereidingen in 2016 starten, kan volgens ons in 2017 daadwerkelijk de schop in de grond.
Daarnaast vragen we de portefeuillehouder om ook actief te kijken naar de mogelijkheden om de Hyacinthstraat en de Helmichstraat om te vormen tot fietsstraat zodat er ook vanuit De Thij en Zuid-Berghuizen een veilige en snelle fietsverbinding ontstaat.
Fietsen is niet alleen goed binnen de stad, ook als we kijken naar woon-werkverkeer of woon-schoolverkeer is de fiets een gezond en milieuvriendelijk vervoermiddel. Daarom wil GroenLinks dat werk wordt gemaakt van de Oldenzaalse aansluiting op de fietssnelweg F35 naar Enschede.
Kortom, wat GroenLinks betreft: ruim baan voor de fiets!
En wat de auto betreft, die mag van GroenLinks vaker thuis blijven, meer elektrisch worden, en langzamer rijden. In dat kader zijn we tegen de voorgenomen snelheidsverhoging van 120 km/u naar 130 km/u op de A1 langs Oldenzaal. We hebben daar afgelopen vrijdag al schriftelijke vragen over gesteld en hopen dat het college zich maximaal inzet, liefst in Twents verband, om dit besluit ongedaan te maken.
Sociaal
Wat betreft het sociale domein, willen we als GroenLinks allereerst onze welgemeende complimenten uitdelen aan het college, ambtenaren, medewerkers van het Maatschappelijk Plein en de professionele zorgverleners, voor alle werk dat ze hebben verzet om de transitie zo goed mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk kan niet iedereen even tevreden zijn, maar zo alles overziend, doen we het in Oldenzaal niet slecht.
Om te zorgen dat het de komende jaren, ondanks verdere bezuinigingen, niet slechter wordt, moeten we stevig inzetten op de transities. GroenLinks is dan ook voorstander van de 750.000 euro die de komende jaren extra wordt vrijgemaakt om de maatschappelijke structuren te versterken. Want "Ons helpt ons!"
Wel vragen we de portefeuillehouder de toezegging om de raad vooraf mee te nemen in de besluitvorming over de besteding van deze gelden aan eventuele projecten.
Ondersteuning voedselbank e.d.
Een punt van zorg, voor GroenLinks, blijft de armoede. We hebben de afgelopen jaren de Voedselbank, Kledingbank en andere instellingen financieel extra ondersteund, bv. de Voedselbank met 10.000 euro. Kan de portefeuillehouder toezeggen dat dit voor 2016 weer in dezelfde mate wordt gedaan?
Basisinkomen
En dan ons plan voor een basisinkomen. Als één ding met de transformaties duidelijk wordt, dan is het dat onbetaalde arbeid, als mantelzorg, vrijwilligerswerk op scholen en in verzorgingshuizen, opvoeden van kinderen, en helpen bij sportclubs, steeds meer maatschappelijke waarde krijgt en verdient. Zonder deze kanjers komt onze verzorgingsstaat krakend en piepend tot stilstand. En wat GroenLinks betreft moet onbetaalde arbeid meer en beter gewaardeerd worden.
Daarnaast geloven we sterk in het ontwikkelen van mensen, en het benutten van ieders talent in onze participatiemaatschappij. Iedereen moet kunnen meedoen naar eigen vermogen. Maar niet iedereen verkeert in de positie om mee te doen, bijvoorbeeld door armoede, schulden, een geestelijke of lichamelijke beperking, het missen van een startkwalificatie op niveau 2, of door andere redenen.
In Nederland heerst op dit moment een positieve stemming rondom het basisinkomen. Grote steden als Amsterdam, Groningen, Utrecht, Wageningen, Tilburg en Nijmegen gaan pilots opzetten om uitkeringsgerechtigden een basisinkomen te geven zonder verdere verplichtingen.
GroenLinks Oldenzaal vindt dat we in Oldenzaal open moeten staan voor innovaties in het sociaal domein die kansen van mensen vergroten. Wat ons betreft start Oldenzaal een proef op basis van een aantal simpele uitgangspunten:
- Mensen met een bijstandsuitkering kunnen kiezen of ze mee willen doen aan een pilot of niet;
- Degenen die meedoen aan de pilot krijgen 1 bedrag uitgekeerd dat minimaal gelijk is aan hun huidige uitkering, maar zonder verdere voorwaarden;
- Extra inkomsten boven deze uitkering worden niet gekort.
Wat GroenLinks betreft ontstaat zo een sociale bijstand waarbij bijverdienen mag zonder verplichtingen. Dat gaat uit van vertrouwen in plaats van wantrouwen, stimuleert mensen om tijdelijk werk en deeltijdwerk te gaan doen of om een opleiding te volgen, stimuleert mensen om een eigen bedrijf te starten, en geeft lagere uitvoeringskosten, want er is minimale controle nodig en slechts een eenvoudige administratie.
Vluchtelingen
Tenslotte kunnen we in deze tijd niet om het vluchtelingenvraagstuk heen. Dagelijks zien we de beelden van wanhopige mensen die een oorlogsgebied ontvluchten en zoeken naar de veiligheid en geborgenheid van een veilig land. GroenLinks vindt dat we deze mensen ruimhartig moeten opvangen, en we zijn dan ook dankbaar en trots op de Oldenzaalse samenleving op de wijze waarop we enkele dagen de noodopvang van bijna 200 vluchtelingen hebben georganiseerd. Hartverwarmend waren de vele vrijwilligers die de vluchtelingen hebben geholpen. Maar ook de tegenstanders van de opvang, wiens zorgen serieus genomen moeten worden, hebben de dialoog gezocht. We hebben in Oldenzaal elkaar met respect behandeld. Dat is echt klasse!
Het is te verwachten dat we in 2016 nog meer vluchtelingen en statushouders mogen verwelkomen in Oldenzaal. We hopen dat we dat op dezelfde constructieve en respectvolle wijze kunnen organiseren.
Tot dusver.
Sandor Löwik
Fractievoorzitter GroenLinks Oldenzaal