Bij de begrotingsbehandeling heeft GroenLinks Oldenzaal een motie ingediend om 50.000 euro beschikbaar te stellen voor gelukscheques. De motie is aangenomen!

De gelukscheque willen we beschikbaar stellen voor mensen met een netto-inkomen tot 130% van sociaal minimum. Dezelfde groep die ook in aanmerking komt voor de collectieve ziektekostenverzekering van de gemeente. Consulenten van het maatschappelijk plein of van een welzijnsorganisatie helpen de deelnemers om een intrinsiek gemotiveerde activiteit te vinden en deelnemers mogen €500 gebruiken om deze activiteit ook te kunnen uitvoeren.

 

Naast groen en duurzaam, staat GroenLinks ook voor sociaal beleid. Voor het overgrote deel van de Oldenzalers is het prettig en meestal ook gelukkig wonen. Maar er is ook een groep die minder geluk heeft. Door ziekte, scheiding, ongeval, overlijden van een dierbare of ander persoonlijk ongeluk, raken deze mensen in de problemen. En als snelle hulp uitblijft, komen ze in een sociaal isolement.

Deze groep mogen we niet vergeten en moeten we niet in de steek laten. Daarom stellen we als GroenLinks voor om een proef te doen met "gelukscheques". Het doel van de gelukscheque is sociale activering. Het maakt daarbij niet zoveel uit of het activering naar vrijetijdsactiviteiten of naar werk is. De gelukscheque werkt als een eerste stimulans, als het aanjagen van een vliegwiel, om mensen weer mee te laten doen aan de maatschappij, en om, net zo belangrijk, hun gevoel van eigenwaarde en welzijn te verbeteren. Laat ik u meenemen naar twee voorbeelden van andere gemeentes, waarbij een gelukscheque heeft gewerkt.

Het eerste verhaal is van Elke, 40 jaar oud, ze zat al zeven jaar thuis. "Die eerste stap naar buiten is dan heel moeilijk", zegt ze. Ze wilde graag creatief bezig zijn, en het leek haar leuk om kleren te maken voor de kinderen, drie meiden van achttien, twaalf en negen, en voor haarzelf. Met de gelukscheque heeft ze een naaimachine kunnen aanschaffen en heeft ze een naaicursus gedaan. Daar leerde ze weer andere mensen kennen, hoorde andere verhalen en leerde naaien. Ze heeft een jurk voor haarzelf gemaakt, een blouse voor haar oudste dochter, en een jurk voor de middelste. Elke zegt over de kinderen: "Dat heeft mijn moeder gemaakt, hoor ik ze zeggen als ze die kleren aanhebben. Dat doet me goed."(www.geluksbudget.nl)

Het tweede verhaal gaat over Coen, Coen zat al jaren thuis, samen met zijn vrouw. Van de gelukscheque heeft hij een fototoestel gekocht. "Ik kan ermee de weg op en heb iets te doen. Ik fotografeer alles wat ik tegenkom in de natuur, mooie landschappen of zoals nu paddenstoelen. Maar natuurlijk ook mijn kleinkinderen.” “De gelukscheque heeft veel voor mij betekend, maar ook voor mijn vrouw. Ik ben de hele dag weg dus ik kijk haar niet langer op de vingers. Als het mooi weer is, ga ik om zeven uur de deur uit met mijn scootmobiel. Brood en drinken mee, en de accu-oplader." Nu ga ik de natuur in, het mooiste wat er is, en ik maak foto's: van een zwarte ree of een nest jonge vogels. Prachtig, wat wil je nog meer? Dan ben je toch een gelukkig mens?”(www.geluksbudget.nl)

Er is wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de effecten van gelukcheques (o.a. door de UT[1]) en daaruit blijkt dat deze cheque bijdraagt aan emotioneel en sociaal welzijn, en het verminderen van depressie en eenzaamheid.

[1] Direction: happiness : improving well-being of vulnerable groups, Laura Anna Weiss, 2016, Universiteit Twente