Lees hieronder bijdrage van GroenLinks Oldenzaal in de raadsvergadering van 19 december 2011 over de ontmanteling van Topcraft.

 

Voor ons ligt indirect het voorstel om in te stemmen met het ontmantelen van Topcraft. U vraagt om een krediet om een plan op te kunnen stellen om de ontmanteling vorm te geven.

Topcraft is een sociale werkvoorziening waar ongeveer 300 Oldenzalers werken. Werknemers met een beperking waardoor zij niet mee kunnen draaien in een reguliere baan, kwetsbare burgers waar wij een verplichting tegenover hebben.

Iedere keuze die gaat over deze kwetsbare werknemers, is dan ook een keuze die zorgvuldig gemaakt moet worden. Een keuze waarbij de gevolgen helder moeten zijn, en er een afweging moeten worden gemaakt tussen de verschillende opties.

Een keuze waarbij vooral de mensen over wie het gaat centraal moeten staan.

In Mensenwerk worden er twee scenario’s genoemd: Met ontmantelen van Topcraft en het volledig ontmantelen met een gedeeltelijke doorstart.

GroenLinks vindt dat ook andere scenario’s zoals het behouden van Topcraft in de huidige vorm, het behouden van een beschut werken scenario, of het verder ontwikkelen van Topcraft als partner voor de uitvoering van de Wet Werken naar Vermogen in deze notitie uitgewerkt hadden moeten worden.

Door ook deze scenario’s te beschrijven met hun voor en nadelen zou er een goede keuze gemaakt kunnen worden. Het lijkt nu net alsof er geen andere keuze voor gemeenteraden is dan het opheffen van Topcraft.

Nog steeds is er de keuze voor raden om wel of niet in te stemmen met dit voorstel.

Voor GroenLinks zijn de gevolgen van het voorstel niet helder: Wat gebeurd er met de 300 werknemers: Ze hebben een werk en salarisgarantie. Vragen die het bij ons oproept zijn:

  • Waar gaan de mensen die recht hebben op een beschutte werkplek naar toe?
  • Waar gaan de mensen die nu bij Topcraft binnen kunnen werken die straks ergens gedetacheerd worden naar toe?
  • Hoe werkt het per 1 januari 2013? Is dan alles geregeld? Hoe worden mensen opgevangen? Wat als dingen mislopen?
  • Wat is de rol van de gemeente? Wie gaat mensen begeleiden in hun ontwikkeling?
  • Hoe gaan we de komende tijd met de SW-ers communiceren?
  • En dan nog over de kosten: Wat als het ontmantelen meer kost dan een ander scenario?
  • Hoe lang moeten we nog betalen voor Topcraft nadat het niet meer bestaat?
  • En waarom moet dit per 1 januari 2013, waarom niet in 2014 of verder?

Dit stuk biedt voor ons meer vragen dan antwoorden. Wij begrijpen dat u in de aanloop naar de Wet Werken naar Vermogen onderzoekt hoe u om wilt gaan met een sociale werkvoorziening.

U vraagt ons eerst in te stemmen met de ontmanteling, en dan pas te gaan kijken naar hoe dit kan worden gedaan, welke gevolgen het heeft, en hoe het kan worden opgelost voor de werknemers. Wat ons betreft is dit de verkeerde volgorde:

Het hoort te starten met een visie op participatie van mensen met een inkomensvoorziening in Oldenzaal.

In deze visie moet onder andere aandacht worden gegeven aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Nadat de visie is vastgesteld kunt u de mogelijke scenario’s voorleggen. In deze scenario’s worden de voor en nadelen van de verschillende opties beschreven.

In deze scenario’s wordt beschreven wat hun bijdrage is aan de visie op participatie.

Het kan prima zijn dat er dan alsnog ontmanteling van Topcraft uitkomt, maar dat is dan wel een uitkomst op basis van een visie, met een onderbouwing.

Op het moment dat deze keuze wordt gemaakt, moeten er antwoorden zijn, antwoorden zijn voor de SW-ers over hoe hun werkplek er straks uit ziet.

GroenLinks kan zich dan ook niet vinden in de formulering van het huidige voorstel. Wij willen budget beschikbaar stellen voor een visie: Niet voor het uitwerken van een plan om Topcraft te ontmantelen.