Met name kinderen zouden zo zorgeloos mogelijk moeten kunnen opgroeien. Als gemeente zouden we ons hier uiterst voor moeten inzetten. GroenLinks stelt vragen over hoe armoede onder kinderen wordt tegengegaan in Oldenzaal.

Kinderen hebben recht op een passende levensstandaard op grond van het VN  Kinderrechtenverdrag. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het armoedebeleid in hun gemeente. 

De kinderombudsman, Marc Dullaert, heeft onderzoek gedaan naar armoede onder kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat armoede grote gevolgen voor kinderen:

  • Kinderen ervaren het als buitengewoon vervelend. 
  • Kinderen maken zich zorgen om de situatie thuis
  • Kinderen maken zich zorgen om de toekomst
  • Het isoleert kinderen
  • Kinderen ervaren het als een groot taboe

Daarnaast blijkt dat gemeenten zich vooral indirect inzetten voor kinderen. Verreweg de meerderheid van de gemeenten heeft geen visie en beleidsdoelstellingen opgesteld om kinderarmoede terug te dringen. Het blijkt dat een samenhangende aanpak ontbreekt, en dat maar weinig gemeenten weten of kinderen in armoede de voor hen bedoelde voorzieningen goed gebruiken. De kinderombudsman geeft een aantal adviezen om armoede onder kinderen tegen te gaan. Dit gaat onder andere om het ontwikkelen van armoedebeleid specifiek gericht op kinderen, het verbeteren van de toegankelijkheid tot voorzieningen, en het aanbieden van een kindpakket wat rechtstreeks ten goede komt aan kinderen. 

Voor GroenLinks is dit aanleiding om extra aandacht te vragen voor kinderen in armoede. 

GroenLinks wil graag inzicht in hoe armoede wordt tegengegaan bij kinderen, hoeveel kinderen gebruik maken van voorzieningen, of met de voorzieningen alle kinderen in armoede bereikt worden. Daarnaast vraagt GroenLinks of de adviezen van de kinderombudsman kunnen worden overgenomen. 

Met deze extra aandacht voor kinderen in armoede hoopt GroenLinks te bereiken dat kinderen zo zorgeloos mogelijk kunnen opgroeien.