GroenLinks wil goede en passende zorg voor een faire tarief in Oldenzaal. In 2019 wordt zorg opnieuw ingekocht en kan er veel veranderen voor inwoners, mantelzorgers en zorgaanbieders. Groenlinks raadslid Manouska Molema: “ Groenlinks maakt zich hier zorgen om, want onze inwoners moeten ook in 2019 kunnen vertrouwen op goede en passende zorg, van hun vertrouwde zorgverlener die een fatsoenlijk salaris verdient.” GroenLinks heeft daarom schriftelijke vragen gesteld over de tarieven voor huishoudelijke ondersteuning en over de inkoop van jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning vanaf 2019. 

Huishoudelijke ondersteuning
Thuiszorgorganisaties en vakbonden geven aan dat de meeste gemeenten te lage tarieven betalen voor huishoudelijke ondersteuning. 
Consequentie daarvan is dat zij de lonen en arbeidsvoorwaarden van hun medewerkers niet kunnen verbeteren. GroenLinks wil faire tarieven, zodat personeel volgens cao betaald wordt en er ruimte is voor ontwikkeling van medewerkers. Daarnaast moet er ruimte zijn voor innovatie, preventie en het terugdringen van bureaucratie. GroenLinks stelt daarom schriftelijke vragen over de hoogte van het tarief en pleit voor meer aandacht voor innovatie, preventie en het verminderen van bureaucratie. 

Inkoop zorg 2019
Op dit momenten wordt er in regionaal verband samengewerkt aan de inkoop van jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning 2019. Er is gekozen voor een ander inkoopmodel. Dit gaat forse gevolgen hebben voor onze inwoners, mantelzorgers, zorginstellingen en zorgpersoneel. GroenLinks volgt deze aanbesteding zeer kritisch. 
Daarom heeft GroenLinks vragen gesteld over de stand van zaken. Hoe is er samengewerkt met de zorgaanbieders en cliëntenraden? Is er draagvlak voor het nieuwe inkoopmodel, worden er faire tarieven gehanteerd, wat zijn de risico’s en is er een plan B voor als het niet gaat zoals verwacht. 
GroenLinks vindt het belangrijk dat onze inwoners ook in 2019 kunnen vertrouwen op goede en passende zorg van hun vertrouwde goede zorgverlener, die een fatsoenlijk salaris verdient.