Wil je meer weten over de afweging die we hebben gemaakt, tijdens de raadsvergadering, lees dan het stuk hieronder.
Voorzitter,
Vanavond bespreken we de plannen voor revitalisering van de Vijfhoek. En ook al kent het winkelcentrum maar 4 gangen (althans nu nog wel), nu lijkt het hele proces één groot doolhof te worden. De opties en alternatieven vliegen je om de oren: slopen, niets doen, wel doen, deels doen, plan CDA, plan WG, bieb niet verhuizen, bieb wel verhuizen, bieb anders verhuizen, enz
Eerlijk is eerlijk, GroenLinks zat ook gevangen in het doolhof. Eerst vonden we ‘niets doen’ een serieuze optie. Laat Unibail Rodamco toch stikken met zijn vastgoed. Maar is dat goed voor de binnenstad van Oldenzaal als we de Vijfhoek de komende 5 tot 10 jaar laten verslonzen? We hebben geen glazen bol, maar we denken toch dat er iets moet gebeuren, in elk geval voor op de korte termijn, want slopen is financieel gezien nu geen optie.
Oke, andere route in het doolhof: het CDA plan. Slopen van de Deurningerstraatpoot en groen d’erin. Kun je GroenLinks altijd mee paaien. Meer groen in de stad! Maar heeft dit zin als Unibail Rodamco en de bieb geen achteringang of doorgang willen maken?
Ander pad in het doolhof: we laten ons niet gijzelen door een commerciele vastgoed ondernemer! Ja, maar die gaat over zijn eigen eigendom. Ik kan immers mijn buurman ook niet vragen of ik via zijn woning onbelemmerd naar mijn eigen achtertuin mag lopen.
Andere richting op: het plan van de WG: slopen van 14 woningen en het oude stratenpatroon terug brengen, eventueel in combinatie met CDA plan. Wat gaat dat kosten, en vraagt Unibail Rodamco dan niet de hoofdprijs voor de verkoop van die poot, en gaan die paar vierkante meters dan niet het Gouden Unibail Straatje heten, in plaats van het Henk Winkelhuis straatje?
Kortom, we zitten vast in het doolhof dat we met zijn allen hebben gecreëerd. Maar zoals altijd met een doolhof, als je erboven kunt hangen, als een vogel, dan zie je wel de uitgang, en de kortste route.
Dus laten we dat eens proberen. We hebben twee private partijen die in hun vastgoed willen investeren: Unibail Rodamco en de WBO. Is dat op zich een goed plan? Ja. Hebben we daar iets over te zeggen als gemeente? In principe niet, met uitzondering van de onttrekking van de passages aan de openbaarheid. Dat houden we even vast.
Dan, de gemeente wil 3 miljoen euro investeren in de buitenruimte. Gaan we als raad daar over? Ja. Vinden we dat een goed plan? Ja, mits de investering een duurzame bijdrage is aan de ontwikkeling van het Masterplan. Dat betekent dat het een Singelpark moet worden. Dat is het voorgestelde schetsontwerp niet. Dus als de portefeuillehouder kan toezeggen dat
1) de buitenruimte wordt vergroend in lijn met de uitgangspunten van het Singelpark en
2) er een integrale visie komt op het hele Singelpark rondom de Oldenzaalse binnenstad waarvan dit plan meteen onderdeel van uitmaakt,
Dan is dat een goed plan.
De verhuizing van de bieb. Gaan we daar als raad over? Eigenlijk niet, maar omdat we een deel van de kosten betalen, indirect ook weer wel. De vraag is dan: is het ons dat waard? Moeilijke afweging, want de bieb moest eerst fors bezuinigen en nu moet er wel structureel geld bij. Lastig. Maar in het grote kader, wetende dat de bieb meer mensen naar het kernwinkelgebied trekt, en dat is niet alleen goed voor de Vijfhoek, maar is goed voor de hele binnenstad. Wat GroenLinks betreft, verhuizing van de bieb, niet van harte, maar als het niet anders kan, dan oké.
En dan de afsluiting van de passage naar de Deurningerstraat. Gaan we daar als raad over? In elk geval kunnen we de afsluiting tegenhouden, door niet in te stemmen met de onttrekking van de passages aan de openbare ruimte. Unibail Rodamco zegt geen doorgang te willen en zal anders de revitaliseringsplannen niet doorvoeren, en de bieb zegt geen achteringang te willen. Als we dit als uitgangspunt nemen: Wat weegt dan zwaarder? Een lege doorgang door een verpauperd winkelcentrum naar de Deurningerstraat, of een opgeknapt winkelcentrum zonder doorgang naar de Deurningerstraat? Maar de ondernemers aan de Deurningerstraat hebben natuurlijk wel een punt. Door het afsluiten zullen geen bezoekers meer via die weg hun winkels kunnen bereiken.
GroenLinks vraagt ook aandacht voor de bewoners boven de Vijfhoek. Deze groep wordt in de discussie bijna vergeten. Dat zijn er bijna 100, en veelal mensen met een smalle beurs. Hun woningen worden opgeknapt en verduurzaamd naar energielabel B, zodat woonlasten omlaag gaan. Het parkeerdek wordt prive, en er komt meer groen rondom de woningen. Dat verhoogt de privacy en het algemene woongenot. Voor GroenLinks is het belangrijk dat er betaalbare en goede huisvesting beschikbaar blijft in de stad voor deze doelgroep met lage inkomens. Het is logisch dat de WBO alleen investeert als ze weet dat de onderliggende Vijfhoek er nog enkele jaren blijft staan.
Naast het belang van de bewoners boven de Vijfhoek, zijn er ook nog de ondernemers in De Vijfhoek. Die mogen we ook niet vergeten. We denken dat een opgeknapt winkelcentrum in elk geval op korte termijn weer reuring brengt in de stad, en dat is niet alleen goed voor de ondernemers in de Vijfhoek, maar voor de hele binnenstad.
We moeten ook niet vergeten dat er een flink aantal miljoenen in de binnenstad geinvesteerd wordt. Als we kunnen zorgen dat de werkzaamheden vooral door Oldenzaalse bedrijven worden uitgevoerd, zorgt dit ook voor een grote economische impuls. Daarom nogmaals de oproep aan het college om hier expliciet aandacht voor te hebben en dit te bespreken met Unibail Rodamco en de WBO.
In de politiek gaat het om het maken van keuzes, in het algemeen belang. Ik heb diverse belangen reeds genoemd: Unibail-Rodamco heeft een eigen commercieel belang, laat dat helder zijn. Maar er zijn ook belangen van de WBO, de huurders boven de Vijfhoek, de ondernemers in de Vijfhoek, de ondernemers van de Deurningerstraat, Grootestraat en Steenstraat, de Oldenzaalse binnenstad, en in algemeenheid de Oldenzaalse burgers. Dus als we een afweging moeten maken, hoe moeilijk ook, dan kiezen we voor opknappen van de Vijfhoek. En, als het niet anders kan, afsluiten van de poot naar de Deurningerstraat. Staan we open om nog mogelijkheden te verkennen zoals in het amendement verwoord. Ja natuurlijk! Maar onze hoofdkeuze is gemaakt: als we het doolhof van meningen, belangen en alternatieven van een afstand bezien, dan is het voorliggende plan, met al zijn nadelen, het best mogelijke alternatief.
Maar daarmee is de binnenstad natuurlijk niet gered, en de Deurningerstraat, ook als er wel een doorgang komt, ook niet. Er moet meer gebeuren. En we laten de ondernemers van de Deurningerstraat, Grootestraat en Steenstraat niet in de kou staan! Als gemeente kunnen we op andere wijze faciliteren dat er bezoekers in deze straten komen. We hebben als GroenLinks eerder gezegd dat er extra parkeerplaatsen bij de ING en Topsport kunnen komen. Ook het meenemen van het voormalige postkantoor in de inrichting van de buitenruimte biedt nieuwe kansen voor de Deurningerstraat. We willen als GroenLinks meedenken over het autoluw maken van enkele aanloopstraten , iets dat eigenlijk tegen onze principes ingaat. We willen Unibail Rodamco en het college oproepen om de uitgang van de Vijfhoek aan de Grootestraat zodanig te positioneren dat men ook verleid wordt om richting de Steenstraat en Deurningerstraat te lopen.
We moeten verder echt werk maken van het concentreren van detailhandel in het kernwinkelgebied, en GroenLinks roept het college op om daar echt beleid op te voeren. De ondernemers roepen we op om met gezamenlijke plannen te komen om het winkelen in de binnenstad aantrekkelijker te maken. Er is zo’n 5 ton aan geld beschikbaar. Dus gebruik dat!
Daarnaast moeten we natuurlijk werken aan een stappenplan dat ons echt dichter bij de realisatie van het Masterplan Binnenstad brengt en dat toewerkt naar sloop van het Winkelcentrum in de nabije toekomst, en verdere invulling van het Masterplan Binnenstad. Onze oproep om de openbare ruimte in te richten als Singelpark, is al een eerste duurzame en toekomstbestendige invulling van dit Masterplan.
Verder moeten we financiele middelen vrijmaken om de ambities van het Masterplan te realiseren. Daarom dienen wij ook mede de motie in die oproept tot het instellen van een spaarpot voor toekomstige binnenstadsontwikkelingen.
En de discussie, zoals die nu wordt gevoerd rondom de Vijfhoek, en daarmee de toekomst van de binnenstad, heeft in ieder geval wel weer die energie losgemaakt om er met zijn allen wat van te maken. En ook zijn hier complimenten aan het college op zijn plaats, omdat zij er wel in zijn geslaagd, samen met Unibail Rodamco en WBO, te komen tot een revitalisering van de Vijfhoek.
Samenvattend: GroenLinks is voor de plannen voor revitalisering van de Vijfhoek, omdat het onze binnenstad op de korte termijn in ieder geval verder helpt, en de bijna 100 huurders van de WBO betere en betaalbaardere huisvesting garandeert. Als dat afsluiting van de doorgang naar de Deurningerstraat betekent, zijn we daar niet blij mee, maar is dat onvoldoende reden om van de plannen af te zien. Natuurlijk moeten wel alle reële opties onderzocht worden, en daarom steunen we het amendement. Voor het invullen van de buitenruimte willen we dus de toezegging van het college dat het groener ingevuld wordt in de geest van het Singelpark. Daarnaast moeten concrete plannen gemaakt worden voor integrale ontwikkeling van de binnenstad en toekomstige sloop van het winkelcentrum.