GroenLinks Oldenzaal wil voor elke buurt een plan op maat waarin de straat opnieuw wordt bekeken. Welke straten voldoen en waar moeten verbeteringen plaatsvinden? Ga uit van de voetganger en de fietser, de auto is te gast.
Geef prioriteit aan biodiversiteit en ecologisch groen, met bomen en perken, bedenk creatieve oplossingen op plekken waar een boom niet past, bijvoorbeeld een pergola begroeid met een klimop en gebruik grasblokken bij parkeerplaatsen.
Betrek bewoners bij de plannen en bij het onderhoud van het ecologisch groen. Een hechte buurt met sociale interesse en betrokkenheid vergroot tevens de veiligheid.
Hier zetten wij ons voor in:
- We investeren in verbetering van de binnenstad. Niet alles is naar je hand te zetten door er meer geld in te stoppen. Functies van winkels veranderen. Onze investeringen richten zich op een nieuwe toekomst en niet op het vasthouden aan wat achter ons ligt.
- Meer ruimte voor fietsers, fietsstraten en het vrijhouden van het trottoir voor voetgangers.
- Meer autoluw maken van straten. Overal 30km per uur tenzij anders aangegeven. Groenere indeling van straten door meer eenrichtingswegen, doodlopende straten, woonerven en meer groene parkeerplaatsen.
- Beter onderhoud voor meer natuurlijk en ecologisch groen. De kwaliteit van het groen is belangrijker dan het aanzicht van het groen. Betrek de inwoners erbij.
- Beschermen van het groen in het Oldenzaals buitengebied zoals de stuwwallen en het Hulsbeek.
- Vooraf kaders vastleggen om het groen in Jufferbeek Noord te beschermen.
- Het centrum ontlasten van grote vrachtwagens, zet in op kleine, moderne en schone vormen van transport.
- Geen Noordtak van de Betuwelijn (voor goederentransport) per spoor door Oldenzaal.
- GroenLinks Oldenzaal is en blijft tegen de luchthaven Twente, tegen elke uitbreiding, ook tegen grootschalige evenementen op het terrein.
- Geen afvalwaterinjectie door de NAM.
- Lichtvervuiling in de nacht tegengaan. Veel licht in winkels en bedrijven brandt onnodig de gehele nacht. Uitdoen bespaart stroom en helpt dier en natuur.
- Hoeveelheid zwerfafval verkleinen. Voorlichting en vaker opruimen (samen met de vervuilers) maakt en houdt de omgeving schoner. Afval trekt namelijk nieuw afval aan.
- Papieren folders in de bus alleen bij ja-ja sticker. Laat inwoners aangeven of ze papieren folders willen, ga uit van nee. Dat bespaart veel papier en afval.
- Nieuwe woningen bouwen in de stad op inbreidingslocaties.
- Bestaande bedrijventerreinen opwaarderen.
- Plechelmusplein meer benutten. Dit mooie plein verdient meer aandacht van de inwoners. Nu wordt het te weinig gebruikt.
- Ondergronds parkeren afdwingen bij nieuwe appartementencomplexen, zodat er ruimte is voor groen ipv parkeerplaats.
- Biodiversiteit, stadsmoestuinen en stadsgroen bevorderen. Natuur en bomen zijn belangrijk voor het welzijn van mens en dier in de stad.